Așezare geografică

Comuna Bisoca este situata în extremitatea zonei de nord a judetului Buzau, la o distanta de 70 km de municipiul resedinta de judet, in zona de munte situata intre dealurile subcarpatice de curbura, muntii Buzaului la NV si muntii Vrancei la N , la o altitudine medie de 1000 m., cu coordonatele geografice:45 grd.35 min.(lat.nord.) si 26 grd.42 min.(long.est) inregistrate la Statia meteorologica Bisoca (amplasata in centrul comunei).

Comuna Bisoca este învecinata la Nord cu comunele Jitia si Vintileasca (ambele din judetul Vrancea), la Sud cu comunele Sarulesti, Vintila-voda si Manzalesti, la Est cu comuna Valea Salciei si la Vest cu comuna Manzalesti (toate din judetul Buzau).

Teritoriul comunei este strabatut in partea de nord de raul Ramnicu Sarat de la izvoare, de paraul Peceneaga si paraul Calmatui care izvorasc in partea de est, paraul Foltea, afluient al raului Slanic in partea de sud.

Cele opt sate componente sunt asezate in zona depresionara dintre culmile muntoase: Piatra, Draganu, Ulmusoru si Ciuculanu, Piatra Catelei , Bechet , Martinu si legendarul Masa lui Bucur, si cuprind si intinderi de fanete ca: Ograda, Poiana Baltagarilor( sau Calugareasca), Poiana, Golul Selariilor , Ceairul sau de pasune: Dosul Schitului, Plesi, Slatini – Moldoveanu, Cotina, Nucii Balariului.

Prin drumul judetean D.J. 204-C care strabate de la sud la nord comuna, se realizeaza legatura atat cu municipiul Buzau situat la 7o km pe drum asfaltat si pe drum pietruit cu municipiul Ramnicu-Sarat aflat la 48 Km de centrul comunei Bisoca,iar cu localitatile invecinate se realizeaza prin drumurile comunale sau satesti.

Satele componente, amplasarea acestora, distanta dintre sate:

Comuna Bisoca are în componenta sa opt sate, respectiv:

1. Satul Bisoca, fost „Satu-al mare”, situat in centrul comunei,cu catunele: Bisoca, Poiana, Deal, Borcaiesi;

2. Satul Baltagari, sitruat in partea de nord-est ,cu catunele: Baltagari , Dealul Chiritarilor si Dosul Schitului;

3. Satul Lacurile, situat in partea de vest, cu catunele: Borcaesi, Plaiul Jgheabului, Selarii si Coita;

4. Satul Lopatareasa, situat in partea de sud, cu catunele: Bisocuta, Cotina, Paraul Bisocii, Barza, Poiana Boului;

5. Satul Plesi, situat in partea de nord, cu catunele: Chioari, Ses, Dealul plesilor, Sub Piatra;

6. Satul Recea, situat in zona centrala a comunei, cu catunele: Recea, Dealul Recii, Margine;

7. Satul Sarile, situat in partea de est a comunei, cu catunele: Lungari, Plopis, Curmatura, Ceair, Sari, Banari, Valea Rea, Rudari, Bedreagu.

8. Satul Sindrila, situat in partea de nord a comunei, cu catunele: Sindrila, Valea Sindrilei, Carmaciari.

Satele componente ale comunei Bisoca sunt dispuse fata de localitatea de resedinta la urmatoarele distante ,dintre centrele satelor, pe drum accesibil auto:

1. Bisoca – Baltagari = 3 km;
2. Bisoca – Lacurile = 7 km;
3. Bisoca – Lopatareasa = 5 km; 4. Bisoca – Plesi = 7 km;
5. Bisoca – Recea = 4 km;
6. Bisoca – Sarile = 7 km;
7. Bisoca – Sindrila= 2 km.

Comments are closed.